Broodloos #1
Door: Danni
Blijf op de hoogte en volg Daantje
28 Maart 2013 | Israel, Haifa
Zondag ochtend heb ik boodschappen gedaan met oma en een hoop brood ingeslagen, dat is komende week nergens meer te krijgen (ik zal het zo uitleggen). 's Middags had ik met Noam afgesproken. Die had ook vakantie. We hadden in Haifa afgeproken bij het Japanese Art Museum. We hadden er veel over gehoord, dus gingen we het uitproberen. Het viel heel erg tegen... het hele museum bestond uit twee kamers, waarvan een met tekeningen van Japanse karakters die me niets zeiden en een vol met mini-beeldjes die als spelden op kimono's zijn gebruikt. Binnen een kwartier stonden we weer buiten. En toen? Blijkbaar was ons kaartje ook geldig voor andere musea in de stad en we besloten om naar het huis van Mane Katz te gaan, wat er vlakbij was. Daar hingen ook werken van Chagall, dat vond ik interessanter. Vervolgens hebben we gelunched: sushi en noodles met garnalen (niet tegen Oz zeggen! :P). Toen zijn we naar een cafe gegaan waar we ook nog een cappucino en een chocoladetaart hebben gegeten.
Noam was met de auto, dat was handig, hij bracht me nog even naar de universiteit omdat ik (weer) wat dingen was vergeten en hij reed me daarna terug naar de kibbutz.
Maandag ochtend heb ik oma geholpen met het voorbereiden van de seder voor pesach die die avond was. Met pesach vieren de Joden de uittocht uit Egypte. Het is net als met kerstmis: de hele familie komt bij elkaar en eet gezellig samen. Maar wel kosher voor pesach. Dat is dus nog extremer dan gewoon kosher. Het betekent dat je niks mag eten wat kan of heeft gegist. Dus: geen brood, geen pita, geen pizza, geen taart, geen bier, etc. Tenminste als je religieus of traditioneel bent. Helaas maakt de Joodse Staat Israel het ook lastig voor degene die dat niet zijn: de supermarkt verkoopt geen brood meer en alle restaurants hebben een speciaal ingekort menu.
Ik hielp oma met het maken van charoset (traditioneel voor pesach) en tiramisu (niet kosher). Volgens mij vond oma dat wel gezellig, vooral omdat we nu communiceren in het Hebreeuws. 's Avonds kwamen Chen en zijn gezin en Liora, de moeder van Yafit, meeeten. We lazen een paar stukken uit de hagada en zongen wat en hebben vooral heel veel gegeten. Ik kreeg een hagada half in het Engels, half in het Hebreeuws van opa en ik had voor iedereen een kaartje geschreven in het Hebreeuws.
Dinsdag moest ik bijkomen van de maaltijd en de kinderen van al mijn de avond ervoor. Ik heb al mijn huiswerk voor de komende 2 weken afgemaakt en meer Vampire Diaries gekeken. Het seizoen is nu afgelopen.
Ik stop nu er schrijf later de week af. Oz is thuis en de basketbal wedstrijd is afgelopen, nu gaan we een film kijken die ik leuk vind.