Burn, baby burn - Reisverslag uit Jeruzalem, Israel van Daantje - WaarBenJij.nu Burn, baby burn - Reisverslag uit Jeruzalem, Israel van Daantje - WaarBenJij.nu

Burn, baby burn

Door: Danni Reches

Blijf op de hoogte en volg Daantje

03 December 2010 | Israel, Jeruzalem

Donderdag was er echt helemaal niks te doen. Maar misschien zouden we vanavond weer uitgaan in Haifa. Dus had ik kleren uitgezocht en verder alleen maar gelezen en mijn blog geschreven. Toen zag ik op facebook dat Christina het had over een bosbrand op de carmel. Zo heet de berg, waarop Haifa staat. In het park was brand ontstaan die grote rookwolken maakten en omdat het sinds mei niet meer geregend heeft verspreide de vlammen zich snel.

Ik keek naar buiten, naar de berg, om te kijken of ik iets kon zien en ja hoor: een enorme wolk steeg op uit het park net achter de universiteit. Oma zette meteen de tv aan om te kijken wat er aan de hand was. Een paar minuten later kreeg ik bericht van Christina dat een gevangnis in de buurt en de universiteit geevacueerd werden. Alle studenten moesten naar huis en de internationale studenten werden naar een schooltje down town verhuisd. Christina kon gelukkig naar haar appartement, maar ik had haar nog aangeboden hier te komen. Ze is er immers alleen en het nieuws is alleen in het Hebreeuws, dus ze wist ook niet echt wat er allemaal aan de hand was. Ze bedankte me en zei dat als het nodig was ze me terug zou bellen. Dat heeft ze niet meer gedaan.

Op het nieuws werd het steeds erger. Er was een bus in de vlammen opgegaan. Er was een gevangenisbus omgevallen, omdat die door de rook de weg niet kon zien. Er zijn hulpverleners gewond geraakt en er was al een totaal van 42 doden. Een hele kibbutz werd geevacueerd en is ook deels verdwenen door het vuur. Om het allemaal nog erger te maken zie de politie rond 7 uur: we completly lost control over the fire. Ze hadden om hulp geroepen bij andere landen.

Spannend allemaal! Jullie moeten wel weten dat de brand aan de andere kant van de berg is van waar ik nu zit. De wind neemt het vuur naar de andere kant mee, richting zee. Dus: maak je geen zorgen om mij!! Ik ben vanavond niet uitgeweest, omdat alles in de stad gesloten is en mensen zouden binnen moeten blijven vanwege de rook.

Het leven gaat ondertussen door, al is er niks meer op tv dan de brand. 's Avonds ben ik weer naar Chen gegaan en ben Mamma Mia! gaan kijken. Die stopte halverwege, volgens mij was hij kapot. Yafit lag al op bed en Chen lag in bed met de kinderen, maar was zelf ook in slaap gevallen. Ik probeerde hem wakker te maken, maar dat was onmogelijk en dus ben ik vertrokken.

• 03 December 2010 - 12:08

Amit:

zet je ovoo aan

• 03 December 2010 - 21:40

Paul:

Behoorlijk geschrokken toen ik het hoorde....

Pas je een beetje op?

Verslag uit: Israel, Jeruzalem