Ari's rabi
Door: Danni Reches
Blijf op de hoogte en volg Daantje
08 Maart 2011 | Israel, Jeruzalem
Donderdag was een leuke schooldag. We vierde Sam's verjaardag in de klas. We kregen cake en hij kreeg een cadeautje. Dat waren: 2 paar sokken. Haha! We zongen ook verjaardagsliedjes in de verschillende talen die we spreken en schreven allemaal een briefje voor Sam. Het was best gezellig. Na de lunch zijn we niet meer naar het klaslokaal gegaan, maar naar de synagoge hier. Die bestaat uit 1 kamer en de enige die er op zaterdag heen gaan zijn de rabi die hier woont en Pinchi, een soort van religieuze man in de kibbutz.
De leraressen en de rabi hadden bedacht dat het leuk was om te laten zien hoe een kabbalat shabbat gevierd moet worden (hoe je shabbat verwelkomd). Veel mensen hadden er helemaal geen zin in, omdat de Amerikanen allemaal van een joodse middelbare school komen en wel genoeg synagoges hebben gezien, maar ik vond het wel interessant. We zongen liedjes en hoorden wat over de gebruiken. Toen moest iemand de kaarsen aansteken. Dat moet een meisje zijn en de rabi vroeg wie het nog nooit gedaan had. Beck schreeuwde dus zowat mijn naam :P En ik moest naar voren komen. Ik dacht dat ik de rabi ergens van herkende, blijkt dat hij de vader is van een van de kinderen in mijn kinderdagverblijf. Hij zei: aha, de 2e moeder van Ari! Hij deed me voor wat ik moest doen. Ik stak eerst de verkeerde kaars aan en wist het gebed niet uit mijn hoofd, maar ik kreeg een tweede kans en Araya fluisterde het gebed naar me. Shabat kaarsen aangestoken in een synagoge op een donderdag: check. Elke dag weer iets nieuws!