Een grote familie - Reisverslag uit Jeruzalem, Israel van Daantje - WaarBenJij.nu Een grote familie - Reisverslag uit Jeruzalem, Israel van Daantje - WaarBenJij.nu

Een grote familie

Door: Danni Reches

Blijf op de hoogte en volg Daantje

10 Juni 2011 | Israel, Jeruzalem

Dinsdag werd ik door de stofzuiger van de schoonmaakster om 7 uur wakker gemaakt. Niet zo heel erg. Nu had ik tijd om een filmpje te kijken en op tijd te vertrekken naar Oz. Ik ging met de train naar Nahariya, waar hij me op zou komen halen. Vanavond is de avond van Shavoe’ot. Dan vieren de reli’s dat we de 10 geboden van Moses hebben gekregen en de kibbutzniks vieren het oogstseizoen en danken ze voor alles dat de aarde ze dat jaar heeft gegeven. Dat van de kibbutzniks klinkt dus veel leuker, maar Oz had me uitgenodigd voor de viering bij zijn familie. Vorige keren was hij bij mij en ik had zijn familie nog niet gezien, dus was er op in gegaan. En ik was er klaar voor met mijn nieuwe witte shirt. Ik was net onderweg toen Oz me belde: het diner plan is verander naar lunch en dat is net begonnen. Ik kan je nog wel ophalen, maar je hebt het al gemist… Balen! Maar ik was al onderweg. Nu had de trein er ook geen zin meer in (zoals de bus gisteren) en die stopte bij Akko (1 stop vóór Nahariya). Aaah! Oz zei dat ik dan hier maar uit moest stappen, kwam hij me daar ophalen. Zo ver uit elkaar is het niet. Hij had wat eten in een plastic zakje voor me meegenomen van de lunch.

Rond 5 uur, toen ik in de tuin aan het spelen was met een verdwaalde kitten, waar de hond van Oz nu voor zorgt, bleek er toch nog een diner plan te zijn. Ha! Mijn shirt niet voor niets gekocht. Ok… Oz zijn familie komt oorspronkelijk uit Yemen en Libie. Zijn familie is heel modern, maar nog wel enorm. Beide ouders hebben 7 en 8 broers en zussen. Met kinderen. Een heleboel, en een hoop daarvan hebben zelfs al kinderen. Ik ontmoete dus 6 broers en zussen van paps met vrouw en kinderen en de kinderen daarvan. Deze halve kant van één kant van de familie is zo groot als mijn héle familie bij elkaar. Wauw. En daarbij was ook nog alles in het Hebreeuws. De mannen hadden een keppeltje op een brabbelden de kidoesh. Het eten was natuurlijk kosher en dit keer melk (Ik vroeg Oz wat we doen met shavoe’ot, antwoorde hij: uhm, we eten kaas). Er was zoveel eten en mensen bleven het maar op mijn bord stapelen, ik wilde niet onbeleefd zijn dus nam alles aan. Explosiegevaar! Zijn familie is wel heel aardig en gezellig. Typisch Israelisch, er werd flink geschreeuwd en gediscussieerd.

Terug thuis dronken we nog wat, daarna was het al laat. Ya’ir klopte nog op de deur en Oz had zoiets van: wat nu weer? Zei Ya’ir: slaap lekker! Schatje!

Verslag uit: Israel, Jeruzalem

Yagur