Waar is de messiah al je 'm nodig hebt?
Door: Danni
Blijf op de hoogte en volg Daantje
20 Juli 2010 | Israel, Jeruzalem
Maandag viel dit keer mee, omdat het geen echte maandag was ;). Vandaag zijn we naar het language lab geweest. Je weet wel, zo'n ruimte waar iedereen apart van elkaar zit en een koptelefoon heeft en tegen het cassette bandje moet praten. Het is een hele goede methode en het is ook heel grappig om even naar de anderen te luisteren. Na de les zijn we snel ergens eten gaan scoren, ook genoeg voor morgen. Morgen is het tish ba'av. Dat is een 'feest'dag die zelfs niet iedereen in Israel kent. Veel dingen zijn op deze dag gesloten en reli's eten en drinken de hele dag niks. Het is namelijk de dag dat de 2e tempel verwoest werd.
Eten heb ik gevonden! Inclusief sinasappelsap (gezond he, van mij?). Daarna wilde ik heel graag naar de Grand Canyon (thé Mall) omdat ik echt wel een jurkje nodig heb hier. Laura en Shira gingen graag weer. Daar stond ik dan in een enorm gebouw vol met leuke kleding winkels. Waar was Lara? En Lisa en Renate? Wie moest me nou vertellen of die jurk me wel of niet staat? :( Dat was even een mis-momentje. Maar gelukkig, toen ik het hokje uitkwam zeiden Shira en Laura beiden tegelijk: wow girl, you're defenitly buying that dress! :D
We moesten wel weer optijd terug zijn om op tijd te eten. De Joodse feestdagen zijn niet 1 dag, maar van zonsondergang tot zonsondergang. Het vasten zou voor Shira dus snel beginnen. Laura had besloten om ook mee te doen, voor Shira, maar vooral omdat ze vond dat ze anders voor niks bekeerd is (haar vader is joods en ze wilde een bar mitsva voor haar, dus bekeerde ze toen ze 13 was). Ik ga ze morgen wel in een rolstoel overal naartoe rijden heb ik gezegd. Of ik ben de goj die het licht aandoet. 's Avonds gingen we naar de synagoge om tish ba'av te beginnen. Ik ging mee. Ik had een lange rok van Shira geleend (we hebben dezelfde maat!) en zag er best joods uit :P. Het was leuk om het een keertje te zien. Het was een grote woonkamer, waar de vrouwen van de mannen gescheiden werden door 3 grote schermen.
Het was interessant, maar ook best saai. Een meisje die uit deze gemeenschap kwam was halverwege in slaap gevallen! Ik kon ongeveer meelezen van er gezongen werd, dat was leuk. (lees: ik kon het lézen, niet begrijpen). We moesten op de grond zitten. Dat is net als het vasten iets wat je doet om het minder comfortabel te hebben. Ik was blij dat de mannen van de vrouwen geschieden waren. Hoe kun je nou met een rok subtiel op de grond gaan zitten, laat staan opstaan?
Het was ook best grappig: de rabbi zong alles en op een gegeven moment zong iedereen mee. Soms stopte iemand het zingen door te schreeuwen: zo lees je het niet, dít staat er, waarna er een korte discussie kwam over ho het zou zit. Aan het eind kwam een jongeman naar ons toe (ze waren allemaal erg vriendelijk) en zei: waar is de messiah als je hem nodig hebt? Ik heb nu al honger!
PS: ik heb niet meer vertelt wat er met mijn roommate is gebeurt, nadat ik haar lamp vertopt had en ik heb begrepen dat jullie nieuwsgierig zijn. Ze vond de lamp en keek me even raar aan, maar zei niks. Ze gebruikt hem niet meer in het midden van de nacht. Gelukkig! Ze probeerd ook heel aardig te doen. Ze vermoord de kakerlakken hier voor mij. Dat is het aardigste, maar bizarste gebaar dat iemand me ooit heeft gegeven!
23 Juli 2010 - 12:10
Eline:
Dan heb je dus goed wraak genomen op je kamergenoot. :D:D